Следвайте Гласове в Във водите на Дания край остров Борнхолм има

...
Следвайте Гласове в Във водите на Дания край остров Борнхолм има
Коментари Харесай

Саботаж с подводничарска атака по двата газопровода Северен поток?

Следвайте " Гласове " в 
Във водите на Дания край остров Борнхолм има спешна обстановка с огромно приключване на газ. Това е така наречен изключителна икономическа зона на страната в нейните териториални води. Стана ясно, че спадът на налягането е регистриран и в двете тръби на " Северен поток ". Нормалното налягане е 105 бара, само че в този момент то е единствено 7 бара, което е по-малко от 10% от нормата.

 
Около зоните на приключване са открити петмилни зони на изключване за мореплаване, само че се допуска, че всички места на приключване се намират в интернационалните води. Около изключителната икономическа зона на Дания, само че не и в нея.

 


Кадър над разваления сектор от газопровода
" Северен поток " е експортен газопровод от Русия за Европа през Балтийско море, който свързва съветските снабдители и европейските консуматори, заобикаляйки директни страни като Беларус, Украйна и Полша. Тръбопроводът е планиран по този начин, че да дава отговор на всички стандарти за сигурност, само че съгласно специалистите е допустимо да е употребявано особено подводно съоръжение за повреждането му.
Цената на газа
Пазарът реагира стремително на новината за намаляването на налягането в газопровода " Северен поток ": по данни на лондонската борса ICE във вторник цените на природния газ в Европа се покачиха с 3 % за няколко минути. И това макар обстоятелството, че междинната месечна цена в Европа се покачва за четвърти следващ месец. Докато през май цената беше 1080 USD за 1000 куб. м, през юни тя беше със 100 USD по-висока, през юли към този момент беше 1800 USD, а през август - 2450 USD. На 26 август беше записана рекордна цена от 3 507 $ за хиляда кубически метра, провокирана от известието, че " Северен поток " ще бъде спрян за три дни заради планувана профилактика.
Спирането на " Северен поток " лишава Европа от до 33 милиона кубически метра газ дневно или към един милиард кубически метра на месец. Според метеоролозите септември 2022 година може да се окаже най-студеният септември в Европа от девет години насам. Температурите в Европа ще бъдат с повече от два градуса по-ниски от междинните за миналата година, а зимните температури може да паднат с пет до седем градуса под междинните за годината. Междувременно междинното равнище на газовите ресурси в Европа доближи минималната цел от 80 %.
Европа не знае доста
Експертите показват, че ремонтът на газопроводите може да отнеме неустановен интервал от време. Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че заради глобите Русия няма да може да ремонтира тръбите на " Северен поток " в къси периоди: първо би трябвало да се увери, че цялото съоръжение е в редовност и е сертифицирано по всички правила. Според Алексей Гривач, заместник-ръководител на Фонда за национална енергийна сигурност, мащабът на разрушаването на трите влакна на " Северен поток " е подобен, че съвсем несъмнено не е без " положителни хора ".
" Ако повредата на една тръбна връзка може да е случай заради недостатък или някакво инцидентно влияние, то на три е знак за нечия зла воля. "  Алексей Гривач, заместник-ръководител на Националния фонд за енергийна сигурност
Все още никой не е поел отговорност за повредата на тръбопровода, само че е ясно, и то освен за съветската страна, че става дума за саботаж. Журналисти от немския вестник Der Tagesspiegel, базирайки се на свои източници, обявиха, че повредата явно е била породена злонамерено и една от задачите на това деяние може да е била да се спрат напълно доставките на въглеводороди от Русия за Европа.
" Не можем да си представим опция това да не е умишлен бойкот. Всичко приказва против шанса да има съвпадане ", споделя Der Tagesspiegel.
И това явно не е дребна тягост от рода на " отвинтена гайка ", а планувана интервенция с присъединяване на водолази и подводници. Средната дълбочина на морето, по което минават тръбите на " Северен поток ", е 50 м (максималната дълбочина е 200 м, а минималната - 5 м). За подводниците дълбочините от 200 м са нормални. Засега някои специалисти показват, че Съединени американски щати са забъркани в саботажа, само че това са единствено спекулации.
" Северен поток 1 " се експлоатира към този момент повече от десетилетие без нито една повреда. И тук има два газопровода - NSP-1 и NSP-2. Случаен ли е случаят? Не съм сигурен, тъй като знам, че Съединени американски щати направиха всичко допустимо да попречат на Европа да купува съветски газ. Но Европа реализира договорката посредством частни компании по формулата " газ против рубли ". Алексей Леонков, боен специалист
 
Да се обмисли и провежда сходен бойкот за два дни е нереалистично: за задачата са нужни средства за гмуркане под вода, специфична подводница с невисок звук и познаване на фарватера. Това значи, че планирането на интервенцията евентуално е лишило доста време. Говорейки за случая със " Северен поток ", е належащо да напомним един чудноват епизод, който не е директно обвързван с газопровода по дъното на Балтийско море, само че е локализиран там: загубата на 10 тона конфиденциален " разследващ кабел " на системата за звуково наблюдаване SOSUS, която се управлява от НАТО.
Според военния специалист Алексей Леонков малко преди случая, през август и септември тази година, в Балтийско море са се появили американските десантни кораби Guston Hall (LSD 44), Arlington (LPD 24) и Kearsarge (LHD 3).

SEAL Delivery Vehicle
 

Безпилотен подводен уред с огромна съдържимост
" При предпочитание (а за какво не?) на борда на тези кораби може да бъде ситуиран SEAL Delivery Vehicle - пилотиран автомобил за доставка на специфични сили - или LDUUV (безпилотен подводен уред с огромна вместимост). Между другото, американците доста държат на такива подводници, които създават в големи количества за SEALs. "  Алексей Леонков, боен специалист
Експериментите с подводниците Mk 8 и Mk 11 за доставка на специфичните сили на Военноморски сили накараха Съединени американски щати да прибавят към миниподводниците манипулатори в допълнение към десантното поделение, от които екипажът се нуждае " при положение на непредвидени задания от особена значимост ". В един от манипулаторите е подложен блок с термитен заряд - взривно вещество с температура на горене 2500 градуса, интензивно във вода.
Има няколко метода за продупчване на водопровод, споделя Леонков. Например, с цел да се намали налягането в тръбата, е задоволително да се сложи завършен заряд с ниска мощ. Три заряда - три дупки - три тръбни връзки отвън строя. Както се споделя, съвършеният проект е благонадежден като швейцарски часовник.
Експертът отбелязва, че този случай не е първият. Например през 2018 година в отсека за екипажа на " Союз-МС 09 " на МКС е имало намаление на налягането заради продупчване на дупка. Инцидентът е сподавен, само че дълго време се приказва за американско присъединяване и следите от него остават и до през днешния ден.
" Северен поток " на картата
Заслужава да се означи, че саботажът е осъществен директно след началото на обществените митинги в Германия. На 25 септември към три хиляди души излязоха на протест в северната част на Германия, с цел да изискат стартирането в употреба на газопровода " Северен поток 2 ", който е приключен, само че съзнателно не е пуснат заради позицията на някои западни страни, изключително на Съединени американски щати. Демонстрантите се събраха в община Лубмин, където тръбопроводът доближава до Германия. На 26 септември и трите тръбни връзки се пробиха едновременно на огромна дълбочина, което направи невероятно тръбопроводът да бъде ремонтиран допустимо най-бързо.

Митинг в Северна Германия. Снимка © Getty Images / Jens Büttner / picture alliance
Ако оставим страстите настрани, е допустимо да определим посредством елиминиране, кои имат изгода от случая. Това е освен директният причинител, само че и този, който има интерес от газов безпорядък. Експертите означават, че Русия не е имала никаква причина, на първо място икономическа, да унищожи " Северен поток ", защото стартирането на NSP2 би било както политическа, по този начин и икономическа победа за страната.
Първоначално немските управляващи поддържаха построяването на NSP2, по-късно забавиха узаконяването му под натиска на Съединени американски щати, само че в последна сметка дадоха обещание, че няма да се бъркат на Русия. Финландия също изрази единодушие. Дания, която е един от главните съдружници на Съединени американски щати в района, се опълчва видимо, само че в последна сметка утвърждава плана.
След референдумите в ЛНР и ДНР немските управляващи преустановиха узаконяването на " Северен поток 2 ", с цел да преразгледат обстановката, трансформирайки един стопански план в политически. Бившият началник на Асоциацията на европейските предприятия Франк Шауф съвсем незабавно назова отхвърли от импорт на съветски газ " икономическо самоубийство ".
" Ние, европейците, не можем да се откажем от съветския газ, тъй като това би било икономическо самоубийство. Затова Съединени американски щати имат доста малко благоприятни условия да повлияят на европейците по този въпрос ", сподели Шауф.
Така че прекъсването на сертификацията на NSP2 е алегоричен жест, тъй като " даването на зелена светлина " на Русия във връзка с газа значи индиректно да се поддържат и резултатите от референдумите. Сертифицирането най-вероятно щеше да бъде приключено незабавно откакто вълнението утихне.
Срещу NSP2 се оповестиха най-вече Украйна и Полша. Те бяха подкрепени от Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Словакия, Румъния, Литва и Хърватия. Те нарекоха NSP2 " риск за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа ". В Швеция до 2018 година някои депутати стачкуваха против NSP2, само че те бяха най-вече от обединението на Зелените.
Само няколко страни намерено се опълчват на доставките на газ от Русия за Европа. На първо място САЩ и Полша. В края на август полският президент Анджей Дуда прикани за разглобяване на " Северен поток 2 " поради специфичната интервенция на Русия в Украйна.
В началото на август тази година, след диалози с немския канцлер Олаф Шолц, Байдън съобщи, че в случай че Русия продължи с интервенцията в Украйна, " Америка може да го направи ".
 

" Няма да има " Северен поток 2 ", ще го спрем ", съобщи Джо Байдън по време на конференция. Думите не могат да бъдат извадени от подтекста, само че американската страна евентуално ще ги интерпретира по този начин, че " просто Русия се разпада от самото начало ".

. Victoria Nuland: “If Russia invades Ukraine, one way or another, Nord Stream 2 will not move forward. ”
— Department of State (@StateDept)
 
 
Източник: 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР